Opblaasbare boot winter ready

Opblaasbare boot winter ready

Spread the love

Nu de temperaturen beginnen te dalen en de winter voor de deur staat, moet u uw rigid inflatable boat (RIB) voorbereiden op opslag. Nieuwe eigenaars realiseren zich soms niet dat het van essentieel belang is om uw boot voor te bereiden op temperaturen onder het vriespunt en barre weersomstandigheden om de levensduur van hun boot te beschermen.

Maar met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen en beproefde trucs zal uw boot een gezonde winterslaap doormaken en klaar zijn voor lente plezier. Miljoenen booteigenaren wonen in gebieden met vriestemperaturen en blijven jaar na jaar van hun boot genieten. In de  kunt u ook een sup board via watersports4fun.com kopen. Of een funtube. Nu komt natuurlijk de vraag: wat is een fun tube? Hierover vertellen wij later ook meer.

In deze gids bespreken we hoe u uw opblaasbare boot kunt voorbereiden op de winteropslag. Laten we beginnen.

Moet hij worden opgeblazen of worden leeggepompt?

Misschien wel de meest voorkomende verwarring over de winterstalling van RIB boten is of ze opgeblazen of leeggelaten moeten worden. Het is het beste om uw opblaasboot opgeblazen te houden, indien mogelijk, maar er zijn manieren om uw boot goed leeg op te bergen.

Uw boot opgeblazen opslaan

Wanneer u uw opblaasbare boot opgeblazen bewaart, zal het oppervlak van de tubing strak zijn en bestand tegen vastraken of doorprikken. RIB tubes zijn het sterkst wanneer ze opgeblazen zijn, en de naden en bevestigingen houden het best wanneer ze onder druk staan.

Als u uw boot opgeblazen bewaart, beschermt u hem ook tegen knagende muizen in uw opslagruimte. Als u de tubing niet opgeblazen laat, is het een makkelijk doelwit voor nieuwsgierige knaagdieren.

Voordeel van beide

Sommige nieuwe RIB eigenaren denken dat het een goed idee is om het verschil tussen opgeblazen en leeggelopen te splitsen, omdat ze denken dat ze dan het beste van twee werelden krijgen. Jammer genoeg is dit niet het geval. RIBs zijn alleen bestand tegen militair gebruik als ze zijn opgepompt, dus het is beter om een nieuwe opslagruimte voor uw boot te vinden dan om compromissen te sluiten.

Vergeet niet om uw opblaasbare boot regelmatig te controleren om te zien of hij meer luchtdruk nodig heeft. Door veranderende temperaturen en langdurige opslag kan de luchtdruk langzaam afnemen.

Uw boot opgeblazen opslaan

Wij raden u aan uw RIB alleen voor korte periodes opgeblazen op te slaan totdat u hem kunt verplaatsen naar een plaats waar u hem volledig opgeblazen kunt opbergen. Maar als u uw boot toch leeg moet opslaan, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de problemen die kunnen ontstaan tot een minimum te beperken:

Was hem grondig voordat u hem opbergt. Als uw boot in het water ligt, trekt hij resten en micro-organismen aan die u eraf moet wassen voordat u hem voor een langere periode opbergt. Het is veel gemakkelijker om uw RIB snel te wassen voordat u hem opbergt dan hem schoon te maken nadat hij een lange tijd heeft gelegen.

Berg het droog op. Zorg ervoor dat er geen vocht blijft hangen. Een beetje water en een donkere opslagruimte kunnen schimmel en meeldauw veroorzaken. Indien mogelijk, bewaar uw boot op een droge plaats.

Niet op de vloer!

Houd hem van de vloer en uit de buurt van de muur. Zo vermijdt u niet alleen voorwerpen die uw boot kunnen doorboren, maar houdt u hem ook uit de buurt van muizen.

Bewaar een opblaasbare boot niet in een metalen schuurtje. Als een opblaasbare boot in een niet-gecontroleerde omgeving zoals een schuurtje wordt gelaten, ervaart hij vaak versterkte pieken overdag en lage pieken ‘s nachts, waardoor het buismateriaal en de naden van uw boot onder spanning komen te staan. Probeer een opslagplaats te kiezen waar geen grote temperatuurschommelingen zijn, zoals uw garage of een opslagplaats.

Als je geen ruimte hebt om je boot binnen te stallen, is het een betere optie om een goede hoes voor je boot te kopen en hem op zijn trailer in een beschermde buitenruimte te laten staan. Op die manier is hij gemakkelijk te controleren en kunt u er een beetje lucht in pompen als dat nodig is.

Laat het dekzeil er niet af

Omdat binnen stallen niet altijd mogelijk is, stallen veel booteigenaren hun boot buiten met een dekzeil. Hoewel dit een effectieve manier is om je boot te beschermen, moet je er wel voor zorgen dat je een hoes kiest die niet loslaat en bestand is tegen zware omstandigheden.

Als u in een gebied woont met mildere winters zonder harde wind of veel sneeuw, kunt u prima een standaard, UV-beschermende hoes voor uw boot gebruiken. Maar als u in een gebied woont met veel wind en sneeuw, kunt u ervoor kiezen om uw boot in krimpfolie te verpakken. Deze plastic verpakking is eenmalig te gebruiken en is zwaar en bestand tegen de gevolgen van wind en sneeuw.

Het is belangrijk om uw RIB te controleren als u hem opslaat op een plaats met extreem winterweer. Kijk na hevige sneeuwval of harde wind even naar uw boot om te controleren of alles er nog goed uitziet en of de hoes er nog helemaal op zit.

Zorg dat u geen hitte aan boord heeft

Een blunder die booteigenaren maken wanneer ze hun boot proberen te beschermen tegen de gevolgen van vriestemperaturen is het gebruik van een kachel of gloeilamp om gevoelige plekken warm te houden. Maar al te vaak is deze strategie niet effectief en kan er zelfs brand ontstaan – als u de juiste procedures voor overwintering volgt, is deze gevaarlijke truc niet nodig.